sobota, 26 kwietnia 2014

Fundament europejskich kuchni narodowych

Kuchnia francuska - każdy szef kuchni musi ją znać. Bo to fundament, bardzo ważna baza. Uczy różnych sposobów gotowania, łączenia składników, sposobu podawania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie chociaż jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy mogą być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Ale jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba dań duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza na świecie - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Raptem kilka składników! Ale liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. tanie wesele lublin
tanie wesele lublin - to całkiem niezłe
Jeśli mowa o wesele w lublinie to wspomnę też o innych źródłach.
Warto rzucić okiem także na wesela lublin
Na temat wesele lublin to też niezłe źródło

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz