piątek, 28 lutego 2014

Jeszcze raz kuchnia francuska

Kuchnia francuska - każdy kucharz musi ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy różnych technik gotowania, łączenia składników, sposobu podawania potraw, jest matką wielu różnych kuchni. Nie wiem, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez naleciałości kuchni francuskiej. kurczak w winie

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Dania potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają bardzo dużej precyzji. Jednak jest dużo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Duża liczba potraw duszonych, na bazie wina.

Jest też zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład łatwej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wielbicieli.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. Na temat kurczak w winie to też niezłe info W temacie kurczak w winie warto poczytać również pozostałe informacje. Warto rzucić okiem także na kurczak w winie kurczak w winie - też dobry

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz